Het bijzondere asfaltkunstwerk van Jan Boon uit de naoorlogse wederopbouwperiode (1955) is volledig gereconstrueerd. De asfaltvloer van het Herderplein met het zwart/wit patroon van dier- en plantmotieven is afgebroken en opnieuw aangebracht. Daarnaast is het plein aangepast tot het eerste waterplein van Utrecht, waar regenwater bij extreme buien langzaam in de bodem loopt. Deze plek is klaar voor de toekomst. Kinderen kunnen weer veilig spelen en gebruik maken van de nieuwe speelfontein.
Bekijk in deze video het mooie resultaat.
Het Herderplein met het kunstwerk is erfgoed uit de wederopbouwtijd en sinds 2017 een gemeentelijk monument. De omvang van het werk, het gebruik van asfalt als een nieuw materiaal in de kunst, het integreren in de architectuur en omgeving maken het werk van kunstenaar Jan Boon bijzonder. Hij staat bekend om zijn mozaïeken, maar werkte ook graag met nieuwe, moderne materialen. Het is niet gebruikelijk om een kunstwerk te reconstrueren. Maar voor de gemeente was daar genoeg reden toe, omdat het zo’n uniek werk is. Het kunstwerk geeft, samen met de omliggende architectuur, nog een authentiek stadsbeeld uit de wederopbouwtijd.
Foto: Gert Jan van Rooij
De gemeente deed samen met kunst- en erfgoedexperts en in overleg met de erven uitgebreid onderzoek naar het kunstwerk en materiaalgebruik om het kunstwerk weer zo goed mogelijk na te maken en tegelijkertijd het plein toekomstbestendig te maken. En dat is gelukt! Zo zijn de witte figuren met een speciale natuurstenen coating op het asfalt aangebracht en is het plein weer egaal genoeg om op te spelen, want dat vond Jan Boon het belangrijkst.
Foto's van de reconstructie, oa door Anna van Kooij en Gert Jan van Rooij
Klaar voor het klimaat van de toekomst
Tijdens de reconstructie is het plein meteen groener en klimaatbestendiger gemaakt. Bij extreme regen vangt het plein regenwater op en infiltreert het in de bodem. Daarnaast zorgen de waterspeelplek en de extra planten en boom rond het plein voor verkoeling in de zomer. De gemeente Utrecht ontving voor deze klimaatmaatregelen een financiële bijdrage van het waterschap (HDSR) en een Rijkssubsidie vanuit het Deltaplan Ruimtelijke Adaptatie.
Wilt u meer lezen over het kunstwerk? Kijk dan op de kunstwerkpagina: www.kunstinopenbareruimte-utrecht.nl/herderplein
Benieuwd hoe de restauratie is gegaan? Kijk dan de timelapse van de restauratie: