24/7 tm Kiosk

Het kunstwerk ‘24/7 Kiosk’ van Liam Gillick was voor het eerst in 2009 te zien op de tentoonstelling Beaufort03 langs de Belgische kust. De gemeente Utrecht kocht het werk een jaar later aan. De stalen open structuur in de vorm van een kiosk wordt gecombineerd met woorden en kreten die verwijzen naar onze huidige maatschappij en 24 uurs economie.

Liam Gillick is een van de grondleggers van de kunststroming die begin jaren negentig bekend werd als Relational Easthetics (relationele esthetiek), die sociaal engagement en esthetiek combineerde. Kunstenaars als Angela Bulloch, Tirkrit Tiranvanija, Dominique Gonzalez-Foerster, Christian Höller en Liam Gillick zochten naar nieuwe manieren van exposeren en betrokken het publiek bij hun werk. Het publiek kon bijvoorbeeld eten met de kunstenaar, of een deel van het werk meenemen of veranderen. De ervaring van het publiek werd deel van het kunstwerk. Voor Gillick ging het niet zo zeer om de ontmoeting, maar om het verspreiden van informatie. Het sociale zit meer in de inhoud van het werk dan in het contact met het publiek.

Liam Gillick is een theoretisch werkend kunstenaar. Hij onderzoekt in zijn werk via beelden en teksten hoe het sociale en maatschappelijke leven georganiseerd is. Hoe werken machtsstructuren? Wie bepaalt wat er gebeurt in de economie en hoe? Hoe gaat dat in de kunstwereld? Ingewikkelde materie die zich niet makkelijk in een toegankelijk beeld laat vertalen. Gillick heeft echter ook een goed gevoel voor esthetiek en ruimtelijkheid. Los van de diepere theoretische betekenislagen levert zijn systematische werkwijze interessante en mooie beelden op. Zijn beeldtaal is abstract en minimalistisch.

Beeldenpark Croeselaan

In 2018 en 2019 is de Croeselaan opnieuw ingericht. Bij de herinrichting vormde verduurzaming en circulair bouwen het uitgangspunt. Er werden zoveel mogelijk bestaande en herbruikbare grondstoffen, materialen en elementen uit de Croeselaan of de directe omgeving hergebruikt. Een van de keuzes in het ontwerp was het versterken van de groenstructuur. Met de plaatsing van kunstwerken is aan de kwaliteit van de groene middenberm een extra impuls gegeven.

Ook het beeldenpark is circulair. Het bestaat uit werken die afkomstig zijn uit de collectie van de gemeente Utrecht en uit de Rabo Kunstcollectie. De sculpturen bevonden zich oorspronkelijk op andere plaatsen in de stad. Door herinrichting van de openbare ruimte konden ze niet worden terug geplaatst. De selectie werken laat de diversiteit zien van de kunst in de openbare ruimte van Utrecht. De kunstwerken stammen uit verschillende tijden en vertegenwoordigen een variëteit aan stijlen.

Foto's
Sync ID
11780
Kunstenaar
Jaartal vervaardiging
Collectie
Wijk
Adres
Croeselaan
Materiaal
Lengtegraad
5.107615
Breedtegraad
52.08614
Periode
Binnen / buiten
Jaartal plaatsing