Drieluik

Deze Trompe-l'oeil muurschildering van Hans van der Plas was oorsponkelijk een onderdeel van een drieluik met drie schilderingen over drie verschillende gevels. Twee delen zijn in de loop van de jaren vernietigd. De overgebleven originele schildering, bekend als 'Het balkon', toont een gevel met ramen en een balkon, waarvoor enkele duiven in vlucht zijn afgebeeld. In deze afbeelding is gespeeld met het perspectief: de vogels lijken door een opening in de gevel aan te komen vliegen en de voorgevel lijkt in de Adelaarstraat te passen. 

De vernietigde twee delen van het drieluik toonden een zwerm vogels (middendeel) en de monnik St. Franciscus die vliegende vogels tot zich roept (rechterdeel). Franciscus van Assisi (ca. 1182-1226) ofwel St. Franciscus is de beschermheilige van de dieren; hij kon met de dieren spreken en zorgde goed voor hen. De dag waarop hij stierf, 4 oktober, werd in het begin van de 20ste eeuw uitgeroepen tot internationale dierendag. Deze twee gevelschilderingen waren met elkaar verbonden door een laag tuinmuurtje dat ook was beschilderd. Oorspronkelijk alleen met bloemen en vogels, maar in 1989 schilderde de kunstenaar hier een deur met zijn eigen naambordje en een rode brievenbus bij.

Het drieluik is in 1979 in opdracht van de gemeente door de kunstenaar Hans van der Plas (1952-1991) ontworpen en aangebracht. Zijn werk omvat zowel losstaande beelden als schilderijen, tekeningen en drukwerken. Hij beschouwde zichzelf naast kunstenaar ook als illusionist. Dat verklaart wellicht zijn gebruik van het Trompe-l'oeil als gezichtsbedrog.

De dochter van Hans van der Plas, Martine van der Plas, heeft “het balkon” in het jaar 2004 gerestaureerd. Van het middelste werk, de aanvliegende groep vogels, was nadat de bewoner van het pand de muur gestuukt had niets meer te zien. In 2009 heeft Martine van der Plas de zwerm vogels opnieuw op de gevel aangebracht. Zij heeft goed naar de voorstudies van haar vader gekeken en naar aanleiding daarvan de schildering opnieuw aangebracht. De schildering van St. Franciscus is (nog) niet door haar gerestaureerd.

Foto's
Sync ID
4444
Jaartal vervaardiging
Collectie
Wijk
Adres
Nieuwe Keizersgracht
Materiaal
Lengtegraad
5.118896663188934
Breedtegraad
52.099778345205806
Periode
Binnen / buiten
Jaartal plaatsing