In het omvangrijke oeuvre van Huub en Adelheid Kortekaas is de plant een regelmatig terugkerend motief. Huub als zoon van een tuinder en Adelheid vanuit haar interesse en studie tuinarchitectuur raakten gefascineerd door het begin van het groeiproces en het opkomen van de zaailingen. In hun werk staat de plant voor de mens en diens geestelijke groei en ontwikkeling. Ze duikt op in verschillende verschijningsvormen, van zaailing en bloemknop tot grote planten en bloemen. Veelal zijn de beelden uitgevoerd in cortenstaal en soms nemen ze de vorm aan van grote monumentale poorten of zuilen.
Vanaf midden jaren zeventig realiseerde het duo Kortekaas vele opdrachten in de openbare ruimte, waaronder drie bronzen bloemknoppen bij het gemeentehuis in Nieuwegein. In Utrecht werd bij de realisatie van de nieuwbouw voor de Keuringsdienst van Waren en de Sociale Dienst destijds gekozen voor de aanschaf van een bronzen potplant.
De plant kreeg een plaatsje op een verhoogd plateau bij de ingang van het gebouw. Oorspronkelijk zou daar een plantenbak komen, maar dat bleek niet haalbaar omdat op die plek te weinig zon en regen kwam. Rond 2000 verhuisde het beeld naar de achterkant van het gebouw. Sinds 2009 staat het op een centrale plek in de middenberm van de Nijenoord.
Kunstenaarsduo Huub & Adelheid Kortekaas, 2015 korte documentaire 'De Wereld Mijn Tuin’ over hun leven en werk door Pepeyn.nl: http://www.huubenadelheid-kortekaas.nl/nl/video/236-de-wereld-mijn-tuin-2015