Kunstwerk van voetafdrukken van Utrechters bij Utrecht 900 herinneringsbomen
Begin dit jaar zijn in 9 wijken in de stad Herinneringsbomen geplant ter ere van de 900ste verjaardag van Utrecht. Wijk 10 (Oost) volgt in november. Kunstenaar Annabel Schouten maakt bij deze bomen een bijzonder kunstwerk. Om van de boom echt een plek van verbinding te maken, nodigt zij Utrechters uit om samen hun voetafdruk achter te laten bij de boom. De voetafdrukken worden in smalle tegels in een ring gelegd, als een jaarring, met de boom als middelpunt. De afdruk is een mooie blijvende herinnering voor Utrechters; jong en oud, uit elke wijk. Samen vormen ze een plek waar je kunt stilstaan en genieten van het moment. Een plek om terug te blikken en vooruit te kijken. Om verhalen te delen en herinneringen te maken.
De onthulling
De kunstwerken met als titel Verbindingsboom worden in juni en juli 2022 feestelijk onthuld. Utrechters kunnen zich t/m 30 mei via de gemeente aanmelden om mee te doen met een voetafdruk. De onthullingsdata verschillen per wijk. Annabel Schouten maakt dan ter plekke de voetafdrukken samen met bewoners die zich hebben aangemeld. Andere wijkbewoners zijn daarbij van harte welkom. Hieronder een overzicht van de locaties en de data waarop het werk wordt aangebracht:
- 4 juni, 9.30 - 11.30 uur: Zuidwest. Het plantsoen aan de Rooseveltlaan ter hoogte van de Prins Clausbrug.
- 4 juni, 14.30 - 16.30 uur: Noordoost. Het plantsoen aan de Biltse Rading op het Veemarktterrein.
- 11 juni, 10.00 - 12.00 uur: Leidsche Rijn. De Jan Wolkerssingel. Let op; het maken van de tegels doen we deze ochtend bij De Vrijstaat en niet rond de boom zelf. Daar worden ze een aantal dagen later geplaatst.
- 11 juni, 14.30 - 16.30 uur: Overvecht. Op het centrale veld naast de verharde tennisbaan in park de Watertoren.
- 18 juni, 10.00 - 12.00 uur: West. Het Dominicusplantsoen.
- 18 juni, 14.30 - 16.30 uur: Noordwest. Het Noordse park.
- 26 juni, 10.00 - 12.00 uur: Binnenstad. Het Paardenveld.
- 26 juni, 14.30 - 16.30 uur: Zuid. Het Tolsteegplantsoen.
- 3 juli, 14.30 - 16.30 uur: Vleuten-De Meern. Het Burchtplein.
- November: Oost. De plek en datum van de onthulling worden nog bekend gemaakt.
Stilstaan in je eigen voetstappen of die van een ander
Het ontwerp van Annabel Schouten is eind 2021 geselecteerd uit de inzendingen na een open call en de presentatie van drie schetsontwerpen. “Met mijn kunstwerk Verbindingsboom wil ik een plek maken, waar je kunt stilstaan in je eigen voetstappen of die van een ander op een eerder moment.” vertelt Annabel over haar ontwerp. "Ik zoek altijd naar de verbinding met de natuur, samen met het publiek. Het kunstwerk zal meegroeien met de boom en wordt samen met de bezoekers gemaakt: zij kunnen iets van zichzelf achterlaten bij de boom. Ik hoop dat mensen stilte in een moment van stilstand voelen, net als de boom.” Schouten benadrukt met dit werk dat de stad steeds verandert, maar dat er plekken zijn om momenten met elkaar te herinneren. Met haar Verbindingsboom creëert zij ontmoetingsplekken in het groen, waar mensen steeds terug kunnen komen.
Reportage
Bij het maken van de voetafdrukken in Leidsche Rijn kwam U in de Wijk langs voor een reportage. Bekijk hier deze video:
Ruimte om te groeien
In 2021 konden Utrechters via de site Denkmee.utrecht.nl locaties aandragen voor de tien lindebomen die ter ere van Utrecht 900 geplant zouden worden. Het zijn 10 bijzondere, groene plekken geworden, waar de bomen en ook het kunstwerk ruimte hebben om te groeien. De gemeente legt in 2022 en in 2023 de eerste twee ringen aan en hoopt dat het initiatief de komende jaren wordt overgenomen. Het kunstwerk kan – afhankelijk van de locatie - groeien tot maximaal vijf ringen met voetstappen van nog meer Utrechters. Het kunstwerk kan – afhankelijk van de locatie - groeien tot maximaal vijf ringen met voetstappen van nog meer bewoners.
Het ontwerp Verbindingsboom, na 5 jaar - Annabel Schouten
Over de kunstenaar
Annabel Schouten (1999) is een jonge Utrechtse kunstenaar, die werkt op het grensvlak van muziek, beeldende kunst, performance en landschapsontwerp. In 2021 studeerde ze af aan de HKU - Muziek en Performance. Haar ontwerp is gekozen omdat het een sterke symbolische waarde toevoegt aan de bomen als ‘verbindingsbomen’ in de wijken. Haar werk ontstaat altijd in gesprek met de plek waarin het zich bevindt en met de mensen die deze ruimte bezoeken. Ze nodigt haar bezoekers uit om met gevoel te ervaren en onderdeel te zijn van een beleving.