Vergezicht van Sterrenwijk

Kunstenaar Monique Broekman heeft in de zomer van 2019 tientallen Sterrenwijkers gesproken over hun leven in de wijk, als onderdeel van het project Kunst voor Sterrenwijk. Drie weken lang bouwde ze een tentje op het Keerkringplein: Studio Sterrenwijk. Hierin sprak ze met bewoners over vroeger en nu, over sport, over waar mensen in de wijk trots op zijn en over de toekomst. Deze verhalen en ontmoetingen heeft ze verwerkt in een kunstwerk in twee delen: Vergezichten van Sterrenwijk. Het eerste element is dit speelhuisje in de vorm van een replica van de verdwenen witte huizen van Sterrenwijk. Op een van de muren van Buurtcentrum Sterrenzicht komt volgend jaar nog een schildering.

Oude Sterrenwijkers koesteren warme herinneringen aan 'het Witte Dorp'. Zo werden de 375 witte noodwoningen uit 1918 genoemd in wat nu Sterrenwijk heet, gebouwd om de woningnood tegen te gaan. Midden jaren 70 zijn deze huizen gesloopt. Door het speelhuisje komt de herinnering aan de witte huisjes terug in de wijk. In het speelhuisje zit een lijntekening van een Sterrenwijks interieur, en een QR code naar een online film over de witte huisjes waar Monique de tekening op baseerde. Het speelhuisje is meegenomen in de herinrichting van het speeltuintje voor Sterrenzicht, een speeltuin voor jonge kinderen. Zo vormt het een mooie verbinding tussen het verleden, heden en de toekomst van Sterrenwijk. 

Monique Broekman maakt zowel intieme portretten als grote (muur)schilderingen waarin het verleden en het nu samen komen. In haar kunstwerken gebruikt ze ook geluid en film, of ze maakt objecten zoals dit speelhuis. Ze vindt het belangrijk om mensen samen te brengen door bijzondere ontmoetingsplekken te maken. Ze schilderde bijvoorbeeld een groepsportret van wijkbewoners bij de ingang van een feesttent. Ook veranderde ze een oude fabriekshal in een bos waar mensen konden picknicken en naar elkaars verhalen luisteren.

Achtergrond van dit project
Hoe kan kunst in Sterrenwijk iets voor de bewoners betekenen? Met deze vraag startte gemeente Utrecht samen met DOCK een kunstproject voor Sterrenwijk. In de zomer van 2019 verbleven drie kunstenaars een tijd in de wijk: de kunstenaarsgroep Tilburg Cowboys, schilder Monique Broekman en fotografen Maurice van Es en Luka Karssenberg. De ontmoetingen met wijkbewoners en hun onderzoek naar de wijk vormden een gedegen vooronderzoek voor de projectvoorstellen die zij deden. Tilburg Cowboys trokken een week met een ‘krachtkar’ door de straten om de totaalkracht van Sterrenwijk te meten. Monique Broekman sprak in haar Studio Sterrenwijk voor het buurtcentrum een maand lang met bewoners over sport, verleden en toekomst. Maurice van Es en Luka Karssenberg gingen zoals gezegd langs de deuren om bewoners te vragen naar oude foto’s en persoonlijke verhalen. De ideeën van de kunstenaars werden aan de bewoners gepresenteerd, die vervolgens hun stem konden uitbrengen. Maurice van Es en Luka Karssenberg gingen langs de deuren om bewoners te vragen naar oude foto’s en persoonlijke verhalen. De ideeën van de kunstenaars werden aan de bewoners gepresenteerd, die vervolgens hun stem konden uitbrengen. Op de kunstwerken ‘Vergezicht voor Sterrenwijk’ en ‘De Wijk als Fotoalbum’ zijn een gelijk aantal stemmen uitgebracht. Beide werken worden uitgevoerd.

Over de kunstenaar
Het werk van Monique Broekman als schilder verhoudt zich veelal tot de publieke ruimte, in de ruime zin van het woord. Zij onderzoekt de historie van een plek om de actualiteit binnen de tijd te leren begrijpen. Zij maakt het heden los van het verleden en legt het er als een laag overheen. Of zij vergroot het heden waarin het verleden op een andere manier een plek krijgt.
Haar projecten in de openbare ruimte markeren de tijd, benadrukken deze, om ruimte te maken voor contemplatie of een andere, nieuwe manier van kijken en beleven. Gesprekken, opgenomen of genoteerd, vormen een onderdeel en extra laag of voorschets van een werk. Monique Broekman streeft in het uiteindelijke werk naar een autonoom visueel beeld. Een onderzoek, voortkomend uit een vraagstelling resulteert uiteindelijk in een beeld, dat zich heeft losgemaakt van de actualiteit, maar er wel zijn directe oorsprong heeft.

Foto's
Sync ID
25445
Kunstenaar
Jaartal vervaardiging
Collectie
Wijk
Adres
Keerkringplein 40
Lengtegraad
5.128147564919545
Breedtegraad
52.08093085173059
Periode
Binnen / buiten
Jaartal plaatsing