De ‘REBUS’ krijgt een nieuwe plek

De lichten van de REBUS branden aan het Woudagebouw in de Lange Nieuwstraat. Het is avond op de foto.

Het zo geliefde neon-kunstwerk REBUS van Korrie Besems krijgt een nieuwe plek. Het werk van 26 meter lang, bestaande uit letters en figuren die een rebus vormen, komt te hangen aan de buitenmuur van het Beatrixgebouw. Dat is aan de kant van Utrecht Centraal Station.

Gered van de sloop

De REBUS hing ruim 20 jaar aan het Woudagebouw in de Lange Nieuwstraat. Ann de Vries en een aantal bewoners redde het kunstwerk in 2017 van de sloop. Vanaf dat moment was de Vries eigenaar van het kunstwerk. Zij en de andere kunstliefhebbers van het kunstwerk hebben het opgeborgen, deels opgeknapt en zijn op zoek gegaan naar een nieuwe locatie. De gemeente en Ondernemersfonds Utrecht (OfU) hielpen daarbij.

Op 29 juni droeg de Vries het kunstwerk over aan de gemeente Utrecht. De REBUS is vanaf nu officieel onderdeel van de gemeentelijke kunstcollectie.

In het najaar te zien

De gemeente Utrecht, Jaarbeurs, kunstenaar Korrie Besems en De Vries zijn overeengekomen dat het kunstwerk tenminste 5 jaar aan de buitenmuur van het Beatrixgebouw komt te hangen. Maar eerst gaat een professionele restaurateur het kunstwerk restaureren. Dat kan dankzij lokale ondernemers die een financiële bijdrage leverden vanuit OfU. De verwachting is dat de REBUS in het najaar op de nieuwe locatie hangt.

Alle betrokkenen op de foto.

De betrokkenen op de foto op de nieuwe locatie. van links naar rechts: Peter van der Veer (Jaarbeurs), Korrie Besems (Kunstenaar), Tom Prosman (Rabobank, namens Ondernemersfonds Utrecht), Tarik Yousif (Hoofd Culture Zaken gemeente Utrecht),  Ann de Vries (Initiatiefnemer, Project Rebus Utrecht), Jordi Versluis (NL Signing). 

Meer informatie

Meer lezen over het kunstwerk ‘Zonder titel (REBUS)’ van Korrie Besems? Lees dan het artikel dat wij eerder schreven over het kunstwerk.

Het officiële persbericht van de gemeente vindt u op de website van de gemeente.