Kunst op dak parkeergarage Berlijnplein

gebouw van parkeergarage met op het dak het beeld van een snip

Een belangrijke mijlpaal bij de bouw van een nieuwe parkeergarage en P+R aan het Berlijnplein was de plaatsing van een beeld van een snip op het dak.

De drie meter hoge Snip is onderdeel van een groen kunstwerk genaamd Weidsheid, ontworpen door Pietertje van Splunter en Zeger Reyers van Studio Broos. De inspiratiebron voor het kunstwerk vormde het oude landschap van Leidsche Rijn. De snip was een veelvoorkomende weidevogel in dit voormalige tuindersgebied. Als onderdeel van het kunstwerk wordt op het dak van de garage een rand met grassen aangeplant, aangevuld met een grote variatie aan wilde bloeiende planten. Het is een verwijzing naar de groene bermen vol bloemen langs de oorspronkelijke tuinderspaden. Weidsheid is speciaal ontworpen voor de parkeergarage; voor de gebruikers en de omgeving.

Het kunstwerk is mogelijk gemaakt door de Utrechtse 1,5% regeling die de gemeente sinds 1954 hanteert. Deze regeling houdt in dat bij de bouw of verbouwing van openbare gebouwen zoals parkeergarages, scholen, zwembaden, wijkbureaus en bibliotheken 1,5% van de bouwsom wordt gereserveerd voor kunst. Deze kunstwerken in de openbare ruimte kan iedereen zien. Ze vormen een markering van de plek die bijzondere waarde toevoegt en mensen met elkaar en de plek verbindt.

De parkeergarage is gebouwd door BAM Bouw en Techniek – Regio Midden.