Nieuwe kunst op de Croeselaan

Transportband in roestkleur in een knoop gelegd, met daar op geverfde zwarte schriften

Het kunstwerk ‘Script of the City’ van kunstenaar Cecilia Rebergen is sinds 24 september te bewonderen in beeldenpark Croeselaan. Het kunstwerk staat op de wisselplek. Naast de vaste opstelling, plaatst de gemeente Utrecht daar in samenwerking met Hogeschool van de Kunsten Utrecht en het Centraal Museum iedere 2 jaar een nieuw werk. Jonge kunstenaars voegen met hun frisse blik zo een kijk op de wereld van dit moment toe aan de vaste collectie in het beeldenpark.

Script of the City is een 100 meter lange, beschilderde transportband die Rebergen in een open knoop legde en bevestigde aan een 2,5 meter hoge binnenring van cortenstaal. In het geschilderde patroon verwerkte ze tekens en woorden uit geschriften van over de hele wereld. Rebergen selecteerde sommige woorden in Script of the City, omdat ze verwijzen naar de locatie van het kunstwerk en ‘knoop’, ‘draaikolk’, of ‘kruispunt’ betekenen. Niet van alle tekens is de vertaling bekend. Van sommige historische schriften is er geen vertaalsleutel en is het zoeken naar wat er wordt bedoeld. En dat is precies wat de kunstenaar wilde met dit kunstwerk: mensen zelf laten fantaseren over wat er zou kunnen staan.

Omgeving in beweging

De Croeselaan en omgeving zijn in beweging. Er wordt gewoond, gewerkt, mensen zijn op doorreis, willen hier sporten of even tot rust komen. Hierop is het Beeldenpark Croeselaan ingericht. Al deze bewegingen samen maken het gebied rondom Utrecht Centraal tot een knooppunt. Er zijn treinen, bussen, trams, auto’s, fietsen, voetgangers. Voor ieder vervoersmiddel is een baan, rails, pad of strook. Alles loopt door, over en langs elkaar heen. Maar nergens is de knoop zo strak aangetrokken dat de stroom aan mensen en vervoersmiddelen niet verder kan. Dit kunstwerk staat voor al deze bewegingen.

Alle informatie over Script of the City leest u op de kunstwerken pagina. Altijd al willen weten hoe een kunstenaar tot een idee komt? Kunstenaar Cecilia Rebergen schreef eerder het artikel ‘Door de ogen van de kunstenaar’.

Ook over beeldenpark Croeselaan schreven we eerder een artikel. Dat vindt u hier

Foto's: Dirk Verwoerd