Onthulling kunstwerk 'Horismos' voor Kindcentrum Haarzicht

kinderen op schoolplein met kunstwerk

Op woensdagmiddag 29 januari 2020 was de feestelijke opening van het nieuwe gebouw van Kindcentrum Haarzicht: openbare basisschool en kinderopvang. Wethouder Anke Klein verrichtte de opening én onthulde het kunstwerk van Studio Ossidiana, dat speciaal voor deze nieuwe school is gemaakt.

Voor het schoolplein maakte Studio Ossidiana in nauwe samenwerking met de school en kinderopvang een kunstwerk getiteld Horismos, en drie speelobjecten. De uit Italië afkomstige kunstenaars Alessadra Covini en Giovanni Bellotti creëerden een plek die de verbeelding van kinderen stimuleert. Ze maakten meerdere objecten zoals de omheining voor het voetbalveld, een zandbak en een klein amfitheater: een bijzondere speelplek voor schoolkinderen en kinderen uit de buurt. Afhankelijk van de leeftijd en de lengte van het kind nodigt het landschap van het kunstwerk uit om door de sculptuur heen te kijken, te klimmen, verstoppertje te spelen of te graven en schatten te zoeken.

 

Roze kunstwerk amfitheater op het schoolpleinHet amfitheater. Foto: Gert-Jan van Rooij

Kunstwerk Horismos van groen-blauwe golven terrazzo

Horismos door Studio Ossidiana. Foto: Gert-Jan van Rooij

Horizon voor nieuw begin

De titel Horismos verwijst naar het woord horizon. In Horismos is de horizon niet een afbakening, maar de grens van waar iets nieuws kan beginnen. Horismos is een landschap van groen-blauwe golven, een ruimte waar kinderen door heen kunnen bewegen. Door erin te spelen en de onderdelen aan te raken, ontdekken kinderen de bijzondere details en hoe het kunstwerk voelt. Het ontwerp legt niet één speelmethode op, maar nodigt kinderen uit zelf allerlei mogelijkheden te verkennen en op avontuur te gaan.

Kindcentrum Haarzicht is hét middelpunt van deze gloednieuwe wijk in Vleuten-De Meern. Het schoolplein prikkelt de fantasie en nodigt kinderen uit om te bewegen en te spelen - niet alleen de leerlingen van school, maar iedereen uit de wijk.