Oproep voor burgemeestersportret

portretfoto van Jan van Zanen

Alle Utrechtse kunstenaars maken kans op de opdracht voor het maken van een portret van oud-burgemeester Jan van Zanen. Sinds 1903 wordt de burgemeester in Utrecht na beëindiging van zijn/haar/hen termijn vereeuwigd. Het portret komt te hangen in de portretgalerij in de entree van het Stadhuis. Voor deze opdracht is voor de kunstenaar een budget van € 10.000 beschikbaar.

Wij nodigen professionele kunstenaars uit om zich aan te melden voor het maken van een kunstwerk van voormalig burgemeester Jan van Zanen (2014-2020). Jan van Zanen voelt zich vereerd en draagt de Utrechtse kunstenaars een warm hart toe.

Voorwaarden
De voorwaarden die bij de opdracht horen:

 • Oud-burgemeester Van Zanen ziet in het portret graag een context van Utrechtse elementen terug.
 • De uiteindelijke vorm van het portret staat nog open: een schilderij, tekening, grafisch werk, fotografie of sculptuur. Wel vragen we om de voormalig burgemeester herkenbaar te verbeelden.
 • Het werk mag niet groter zijn dan 100 x 70 cm (incl. lijst, zonder passe-partout).
 • De kunstenaar woont in de gemeente Utrecht

De jury laat zich graag verrassen. De jury bestaat uit Laurie Cluitmans (conservator hedendaagse kunst Centraal Museum en lid Adviescommissie Beeldende Kunst en Vormgeving van de gemeente Utrecht), Frank Koolen (studieleider HKU Fine Art) en Jan van Zanen.

Procedure
Poseersessies
Jan van Zanen vindt het een eer dat er een portret van hem wordt gemaakt. Hij maakt graag tijd vrij om te poseren, zodat kandidaten schetsen kunnen maken. Er zijn 2 poseersessie gepland

 • Datum:  13 oktober 2021
 • Tijd:  17.00 - 18.00 en  18.00 – 19.00 uur
 • Locatie:  HKU locatie Pastoe Fabriek, Rotsoord 3A.

Aan de 2 poseersessies kunnen in totaal maximaal 40 kunstenaars meedoen. De eerste 40 aanmeldingen worden uitgenodigd voor de poseersessie. U hoort na inschrijving of u bij de eerste 40 kunstenaars hoort. En ofudus naar de poseersessie mag komen. Kunt u niet bij een poseersessie aanwezig zijn? Dan kunt u nog steeds meedoen aan de selectie. 

Aanmelden poseersessie
Meld u voor 1 oktober 2021 aan als u mee wilt doen aan de poseersessie. Stuur daarvoor een e-mail naar Culturele Zaken van de gemeente Utrecht, via burgemeestersportret@utrecht.nl. Zet ‘Portret Jan van Zanen’ in de onderwerpregel.

Opsturen schetsen
U kunt uw schets(en) tot en met 5 november opsturen. Zorg ervoor dat u het volgende aanlevert:

 • 1 of meerdere schetsen (al dan niet naar aanleiding van de poseersessies)
 • Uw portfolio, bestaande uit maximaal 3 eerder gemaakte, representatieve werken.
 • Eventueel schriftelijke toelichting over uw aanpak en uitwerking
 • Een honorariumvoorstel (maximaal budget: € 10.000, exclusief btw)

Mail bovenstaande documenten naar ons toe via burgemeestersportret@utrecht.nl. Zet ‘Portret Jan van Zanen’ in de onderwerpregel. Of geef de documenten op 4 november tussen 09.00 – 12.00 uur of op 5 november tussen 09.00 – 12.00 uur af bij de receptie van het stadskantoor, Stadsplateau 1, Utrecht. Zeg daarbij dat het gaat om het portret van Jan van Zanen. Zorg ervoor dat u uw eigen naam duidelijk op al uw documenten noemt. Helaas kunt u de documenten niet per post aan ons toesturen.

De selectie
De jury maakt de definitieve keuze eind november bekend. De geselecteerde kandidaat krijgt de opdracht tot het maken van het portret. De kandidaat ontmoet Jan van Zanen ook persoonlijk om verder kennis te maken.

Expositie
We exposeren de schetsen van alle kandidaten in februari 2022 in het stadhuis. De feestelijke onthulling van het portret in de portretgalerij is tijdens de expositie of kort daarna.
Wilt u wel meedoen aan de selectie, maar niet deelnemen aan de expositie? Benoem dat dan duidelijk in uw aanmeldingsbrief. Doet u dat niet? Dan gaan wij ervan uit dat u wel wilt meedoen aan de expositie.  

Vergoeding deelnemers
Alle kunstenaars die een schets indienen en met hun werk aan de expositie deelnemen ontvangen een bedrag van € 220,- exclusief BTW. Dat is volgens de regels van de Fair Practice Code en op basis van vergoedingsrichtlijnen voor bestaande kunst.

Extra informatie
Alle informatie en extra foto's vindt u op de website van de gemeente Utrecht.