Straten rond TivoliVredenburg & Hoog Catharijne aantrekkelijker met kunst en groen

De Strakke Hand schildert de schildert de buitenmuur van Tivoli Vredenburg rood
Favorieten quote titel
Het kunstwerk laat mensen buiten als het ware door de muur naar binnen kijken.

De gemeente Utrecht, TivoliVredenburg, Klépierre en direct omwonenden gaan samen de straten rond het muziekgebouw en Hoog Catharijne aantrekkelijker maken. Het eerste zichtbare resultaat van deze gezamenlijke aanpak is een muurschildering op de gevel van TivoliVredenburg in de ‘Hollandse Toren’. Het ontwerp van de muurschildering is van Hansje van Halem en wordt uitgevoerd door het Utrechtse collectief De Strakke Hand. Zij zijn nu aan de slag met de kleurrijke muurschildering.

TivoliVredenburg, Hoog Catharijne en het Vredenburgplein zijn ontmoetingsplekken voor inwoners en bezoekers van Utrecht. Maar de straten rond deze gebouwen, de zogenoemde Hollandse en Vlaamse Toren, hebben weinig uitstraling en worden in de avonduren als verlaten en sociaal onveilig ervaren. De gemeente Utrecht, TivoliVredenburg, Klépierre (eigenaar van Hoog Catharijne) en omwonenden maakten samen een plan hoe dit gebied aantrekkelijker en levendiger kan worden.

Op de gevel van TivoliVredenburg wordt een muurschildering aangebracht, ontworpen door grafisch vormgever Hansje van Halem. Zij liet zich inspireren door het diagonale lijnenspel en kleurenschema van de Grote Zaal van het muziekgebouw. Het kunstwerk laat mensen buiten als het ware door de muur naar binnen kijken.
Er komt ook een nieuwe, extra publieksentree op de hoek van TivoliVredenburg met het Vredenburgplein. Rondom het gebouw komt meer openbare verlichting, meer groen en plekken om te zitten. De naam TivoliVredenburg komt duidelijk op de gevel te staan. Ook wordt er gekeken naar de gevels van Hoog Catharijne. Hiervoor worden de
mogelijkheden onderzocht, zoals bijvoorbeeld het toevoegen van kunst in de plint. 

Het aanbrengen van de muurschildering duurt ongeveer twee weken. De uitvoering van de openbare ruimte en verbouwing TivoliVredenburg vinden in 2022 plaats. Meer hierover op CU203.nl

Foto: CU2030/Anna van Kooij