Tentoonstelling Op Kunstsafari door Utrecht in het Stadskantoor

logo van de tentoonstelling Op Kunstsafari door Utrecht

In straten en parken, op werven en pleinen, overal in Utrecht staat kunst in de publieke ruimte. Deze markante gebouwen, spannende muurschilderingen, gedichten en bijzondere kunstwerken geven extra glans aan onze stad. De expositie ‘Op Kunstsafari door Utrecht’ neemt je mee langs beelden, architectuur, street art en poëzie. Per windrichting zie je de ‘Big five’ – de kunstwerken die veel mensen al kennen – en ‘verborgen pareltjes’, kunstwerken die je misschien nog nooit zijn opgevallen. Kinderen kunnen in de expositie als Beeldbouwers aan de slag.

De Utrechtse kunsthandelaar en auteur Marcel Gieling laat bezoekers bijvoorbeeld de verborgen beelden op Begraafplaats Sint Barbara ontdekken. Het Utrechts Monumentenfonds én de Utrechtse tekenaars van De Inktpot tippen in de strip ‘Dwaalgids van Utrecht’ zeven monumentale panden in de binnenstad. En waar is het werk te vinden van de inmiddels wereldberoemde Utrechtse graffiti-kunstenaar JanIsdeMan, of: De Letters van Utrecht? Misschien herken je de beelden in de gedichten van het Utrechts Stadsdichtersgilde?

Op film zijn de kunstmanifestaties Call of the Mall, Public Works en The People Are The City terug te kijken. Met ook een documentaire van RAUM over de expositie SummerPlay op het Berlijnplein.

Het Spoorwegmuseum vond in het depot kunstwerken die eerder in treincoupés hingen. Aanleiding voor het museum om via de presentatie “Kunst in de trein” te laten zien hoe de kunstkeuzes van de NS in bijna een eeuw veranderden.

Bijzonder is dat in de tentoonstelling een deel van het rebus lichtkunstwerk van kunstenaar Korrie Besems te zien is. Het is bij de sloop van het Woudagebouw aan de Lange Nieuwstraat in 2017 gered door een groep inwoners. In de expositie gaat voor het eerst sinds tientallen jaren het neon weer aan, in aanwezigheid van de kunstenaar. Met deze handeling wordt de expositie in het Stadskantoor officieel geopend door wethouder Anke Klein, samen met de Korrie Besems.

Bekijk in de expositie een selectie van het grote aanbod aan kunstroutes door de stad en ga op kunstsafari door Utrecht; met een routekaart, de app Kunst in Openbare ruimte Utrecht of gewoon, dwalend en kijkend door de stad. Daarna bekijk je de stad met andere ogen.

De tentoonstelling is te zien van 18 september 2019 tot en met donderdag 12 maart 2020 in de hal van het Stadskantoor aan het Stadsplateau 1.