Utrechtse kunst in top 100 kunstwerken in de openbare ruimte

Beeld van de Haas op de Neude

BK-informatie heeft vier Utrechtse kunstwerken uitgekozen voor de top 100 'sleutelwerken' naoorlogse kunst in de openbare ruimte. 

BK-informatie, het vakblad voor beeldend kunstenaars, maakte onlangs de lijst van 100 sleutelwerken naoorlogse kunst in de openbare ruimte bekend. Wij zijn er trots op dat vier Utrechtse kunstwerken op de lijst staan. Het zijn Thinker on Rock (de Haas) van Barry Flanagan op de Neude, Arrivals/Departures van Marcus Coates op de Stationspassage, Zover (de ufo) van Marc Ruygrok op de Inktpot en IK door Jan van Munster op het gebouw van de belastingdienst.

100 sleutelwerken

BK-informatie deed eind 2019 een oproep aan hun lezers om kunstwerken aan te dragen voor de lijst. Uit enkele honderden suggesties selecteerde een speciale werkgroep de 100 sleutelwerken vanaf 1945 tot heden. Op de lijst staan kunstwerken verspreid door heel het land, die van artistiek, historisch, ruimtelijk of maatschappelijk belang zijn of zijn geweest. De selectie laat zien dat Nederland in 75 jaar een rijke kunstgeschiedenis heeft opgebouwd op het gebied van kunst in de openbare ruimte.
Ook Utrecht is sinds 1945 e
en actief opdrachtgever op dit gebied. In de stad zijn veel spraakmakende kunstwerken en projecten gepresenteerd die zowel lokaal, nationaal en internationaal de aandacht hebben getrokken. Door de gemeente, maar ook door andere initiatiefnemers zoals het Centraal Museum of door de toepassing van de Percentageregeling voor kunst bij Rijksgebouwen. 

Bekijk alle sleutelwerken

Het overzicht van de 100 sleutelwerken is te bewonderen op de prachtige website www.sleutelwerken.nl van BK-informatie. Het is een aanrader om deze diverse collectie van kunstwerken te bekijken. Alle Utrechtse kunstwerken kun je ontdekken via deze site of via de app Kunst in Openbare Ruimte Utrecht.