Living Sculptures

De drie 'Living Sculptures’ van Christian Jankowski kocht de gemeente Utrecht in 2012 aan, na enthousiaste reacties van het publiek tijdens een tentoonstelling in Hoog Catharijne. Jankowski was gefascineerd door de levende standbeelden die hij overal in Barcelona zag.

”De living sculptures doen zó hun best om op standbeelden te lijken, dat ik besloot hen daadwerkelijk in brons te gieten”. Hij koos voor drie bekende figuren die deel zijn gaan uitmaken van onze populaire beeldcultuur, waar hij een satirisch commentaar oplevert. Een legionair die zichzelf Julius Caesar noemt lijkt een persiflage op de klassieke Romeinse figuur. De Cubaanse revolutionair Che Guevara is zo vaak afgedrukt op affiches en T-shirts dat het een oppervlakkig symbool is geworden. Een vrouwenfiguur die lijkt op de beelden van Dali is door de citymarketing van Barcelona verworden tot een totaal uitgemolken icoon. “Het is een reproductie van een reproductie — te vaak vertaald”, aldus Jankowski.

De kunstenaar levert impliciet kritiek op onze beeldcultuur, die ons door overdaad en eindeloze herhalingen vaak niet meer weet te raken. De sculpturen roepen echter ook vragen op over authenticiteit en het vraagstuk: wat is kunst?

Jankowski goot ‘eendimensionaal’ straatentertainment in het klassieke kunstenaarsmateriaal brons, dat ooit enkel grondstof was voor sculpturen van vorsten en heiligen. Door het materiaal worden de ‘leegvertaalde iconen’ Kunst met een grote K.

Beeldenpark Croeselaan

In 2018 en 2019 is de Croeselaan opnieuw ingericht. Bij de herinrichting vormde verduurzaming en circulair bouwen het uitgangspunt. Er werden zoveel mogelijk bestaande en herbruikbare grondstoffen, materialen en elementen uit de Croeselaan of de directe omgeving hergebruikt. Een van de keuzes in het ontwerp was het versterken van de groenstructuur. Met de plaatsing van kunstwerken is aan de kwaliteit van de groene middenberm een extra impuls gegeven.

Ook het beeldenpark is circulair. Het bestaat uit werken die afkomstig zijn uit de collectie van de gemeente Utrecht en uit de Rabo Kunstcollectie. De sculpturen bevonden zich oorspronkelijk op andere plaatsen in de stad. Door herinrichting van de openbare ruimte konden ze niet worden terug geplaatst. De selectie werken laat de diversiteit zien van de kunst in de openbare ruimte van Utrecht. De kunstwerken stammen uit verschillende tijden en vertegenwoordigen een variëteit aan stijlen.

Foto's
Sync ID
20405
Jaartal vervaardiging
Collectie
Wijk
Adres
Croeselaan
Materiaal
Lengtegraad
5.107615
Breedtegraad
52.086414
Periode
Binnen / buiten
Jaartal plaatsing