Vier keramische figuren (oog, oor, hand en hart)

Lex Horn (Nijmegen, 1916-1968) is een van de meest toonaangevende kunstenaars in Nederland op het gebied van monumentale wandkunst. Horn verzette zich zijn leven lang tegen het indelen in groepen en stromingen binnen de beeldende kunst. Hij ging zijn eigen weg, steeds vernieuwend en verder opschuivend van figuratieve kunst richting abstracte kunst. De expressionistische schilder Heinrich Campendonk, destijds hoogleraar monumentale kunst aan de Rijksakademie, was de mentor van Horn op de academie. 

Monumentaal werk in opdracht 
In de wederopbouwperiode na de tweede wereldoorlog, heeft Horn tientallen monumentale werken in opdracht uitgevoerd. Vaak voor scholen en gebouwen van gemeenten en rijksoverheid. Zijn collectie kunstwerken bestaat vooral uit wandschilderingen, glasappliqué’s (gelijmd glas), wandmozaïeken en wandkleden. Opvallend kenmerk zijn de uitbundige kleuren. 

Vier sculpturen voor de J.F. Kennedyschool 
De keramieken wandkunstwerken die Horn voor de J.F. Kennedyschool (tegenwoordig Openbare Basisschool Overvecht) ontwierp vormen daarom enigszins een uitzondering. Hij koos voor een grafische benadering met een uitermate sober kleurpalet van grijs, zachtgroen, zwart en wit. Dit omdat de gele wanden van de nieuwe school zo bont waren. Het ontwerp toont vier verschillende motieven die het hart, oor, oog en de hand voorstellen. Oorspronkelijk bevonden de werken zich op twee tegenover elkaar liggende wanden, verspreid over twee verdiepingen. Vanaf de trap in de school waren de vier wandkunstwerkenwerken volledig te zien. 

Herplaatst naar gevel nieuwbouwcomplex Lindehof 
Bij de verbouwing van de school in de periode 2014-2017 is besloten de werken niet terug te plaatsen. De vier kunstwerken lagen sindsdien in het gemeentelijk depot. Omdat de werken een kunsthistorische waarde hebben, wilde gemeente Utrecht ze graag herplaatsen op een passende locatie. In december 2022 zijn ‘oog, oor, hand en hart’ gemonteerd op de gevel van het nieuwbouwcomplex Lindehof in Utrecht West. Hiervoor is het werk eerst zorgvuldig gerestaureerd. Dat de werken nu weer in de openbare ruimte te bewonderen zijn, is te danken aan de samenwerking met Ooms Wonen (namens de VVE Lindehof), de ontwikkelaar van het nieuwbouwproject en FARO architecten. 

Foto's na herplaatsing: Gert Jan van Rooij

Foto's
Sync ID
11776
Kunstenaar
Jaartal vervaardiging
Collectie
Wijk
Adres
Wijk Leeuwesteyn, gebouw Lindehof, aan het Snaphaanhof
Lengtegraad
5.076301911273782
Breedtegraad
52.088112223267366
Periode
Binnen / buiten
Jaartal plaatsing