Een halfrond gemetseld bakstenen muurtje heeft in het midden een naar voren stekend rond deel, waarboven een hoge gemetselde rechthoekige, bakstenen zuil met daarachter een smalle hoge muur verrijst. De beide bovenhoeken van de hoge muur worden afgesloten door twee zandstenen vliegtuigjes. De bovenkant van de zuil wordt bekroond met twee dichtgevouwen vleugels.
De wijk Mariëndaal werd op initiatief van de gemeentesecretaris A J. van der Weerd de trotse bezitter van het eerste monument in Nieuw-Zuilen: het Vliegermonument. Aan de gemeentearchitect van Zuilen, W.C. van Hoorn, werd gevraagd een ontwerp te maken. De gebeeldhouwde elementen op het monument zijn van de kunstenaar Jo Uiterwaal.
De Commissaris van de Koningin van de Provincie Utrecht, M.A.Reinalda, onthulde op 20 juli 1938 het monument met de steen waaruit de Latijnse tekst is gebeiteld: 'Per Aspera ad Astra', waarvan de beoogde vertaling luidt: 'Door Hoop naar de Sterren'. Aan de achterzijde van het monument bedacht de ontwerper zelfs nog een kleine vijver, maar daar heeft de bevolking van Marièndaal niet genoeg controle over gehouden: vanwege de vele vervuiling is deze gedempt.
A.H.G. Fokker is algemeen bekend, maar voor Frits Koolhoven, Clement van Maasdijk, Marinus van Meel, Adriaan Mulder, Bernhard de Waal en H. Wijnmalen ligt dit waarschijnlijk anders. F. Koolhoven's meest beroemde product was de F.K.-23-jager. C. van Maasdijk leerde in Frankrijk vliegen en gaf daarna onder andere in Heerenveen en Arnhem vliegdemonstraties. De vliegdemonstratie bij Arnhem is hem noodlottig geworden. M. van Meel bouwde vliegtuigen, onder andere 'De Brik'. A. Mulder haalde in 1911 zijn vliegbrevet, als eerste Nederlander op eigen bodem! B. de Waal werd bekend als invlieger en vliegleraar bij Fokker. H. Wijnmalen tenslotte wist in 1910 het wereldhoogterecord op zijn naam te brengen.
Foto's
Sync ID
4462
Jaartal vervaardiging
Collectie
Wijk
Adres
C. van Maasdijkstraat 28
Lengtegraad
5.08099302649498
Breedtegraad
52.11269610573318
Periode
Binnen / buiten
Jaartal plaatsing